top of page

JAVNI POZIV: Edukativni program o medijskoj pismenosti "Znam što vidim!"




Budi dio realizacije dvije edukativne radionice na temu medijske pismenosti za mlade i stekni ključna znanja i vještine potrebne za razumijevanje i kritičko promišljanje informacija u digitalnom i medijskom prostoru! Edukativni program čine dva modula koja će se održati u utorak, 13. avgusta i srijedu, 14. avgusta, sa početkom u 18 časova, u Omladinskom klubu u Podgorici (Hercegovačka 13, treći sprat).

Radionice pod imenom "Znam što vidim" organizuje Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore u saradnji sa Kancelarijom za mlade Sekretarijata za lokalnu samoupravu i saranju sa civilnim društvom Glavnog grada Podgorice kao dio ovogodišnjeg Lokalnog akcionog plana za mlade, a biće posvećene podsticanju temeljnog razumijevanja medijske kulture i njenog uticaja na društvo, pogotovo mlade, u digitalnoj medijskoj eri. Mladi će istražiti različite medijske formate, razumjeti mehanizme medijske manipulacije te razviti sposobnost prepoznavanja lažnih vijesti i propagande.

 

Fokus će biti stavljen i na podsticanje kritičkog razmišljanja i analitičkih vještina kako bi mladi postali osviješćeni konzumenti medijskog sadržaja, a obradićemo i crnogorski kontekst i crnogorsku medijsku perspektivu. Mladi će biti upućeni u to kako lažne vijesti i dezinformacije podrivaju demokratiju i kako se mogu boriti protiv toga, raskrinkavanjem lažnih vijesti i korišćenjem OSINT-a.



Biće obrađena i pitanja medijske pismenosti u kontekstu mentalnog zdravlja – kako stalna izloženost medijima može uticati na percepciju stvarnosti i samopouzdanje mladih. Na radionicama će se takođe obraditi tema algoritama i njihovog uticaja na formiranje mišljenja i ponašanja, objašnjavajući kako platforme koriste personalizaciju sadržaja za povećanje angažmana i kako to može uticati na polarizaciju mišljenja i stvaranje tzv. "filter balona". Pored toga, učesnici će imati priliku da uče o važnosti odgovornog kreiranja sadržaja, kao i osnovama vizualne pismenosti – kako analizirati i stvarati vizualni sadržaj na način koji doprinosi informisanju i edukaciji, a ne dezinformisanju.

 

Na samim radionicama, mladi će imati priliku da aktivno učestvuju kroz interaktivne vježbe, diskusije i grupni rad. Kroz ove radionice, MOACG želi osnažiti mlade da postanu informisani, kritički nastrojeni građani i građanke koji/e prepoznaju prednosti i mane digitalne ere.

 

Edukativni program će voditi Sofija Kirsanov, rukovoditeljka Kancelarije za razvoj i koordinatorka Tima za kulturu i neformalno obrazovanje MOACG.

 

Prijavi se za besplatno učešće u dvodnevnom programu ispunjavanjem kratke prijavne forme OVDJE do poneđeljka, 12. avgusta u 20 časova!




Vidimo se u Omladinskom klubu!

 

 

Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page