top of page

MPNI na prijedlog MOACG amandmanima uvodi minimalni iznos stipendija i kredita


Nakon reagovanja Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore (MOACG), Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacije (MPNI) je amandmanski djelovalo na prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, tako da se definiše minimalni iznos studentskih stipendija i kredita.



Podsjećamo, MOACG je tražila da se osigura minimalni iznos stipendija i kredita, kako isti ne bi zavisio isključivo od prioriteta i volje izvršne vlasti.


Po usvajanju Zakona, studentske stipendije će sa 225 eura biti povećane na 300 eura, a studentski krediti koji su iznosili od 112 eura do 161 eura , na iznos od 150 eura do 214 eura. MOACG će u narednom periodu preduzeti korake kako bi se minimalni iznos stipendija i kredita povećao u skladu sa ranijim zahtjevom.


Dodatno, iznos naknade za korisnike Programa stručnog osposobljavanja za lica sa stečenim visokim obrazovanjem biće povećan sa 450 na 600 eura. MOACG ponovo apeluje na izvršnu, ali i zakonodavnu vlast da razmotri i drugi prijedlog MOACG, budući da su navedena lica upravo lica sa stečenim visokim obrazovanjem, a za navedena lica je predviđena minimalna zarada u iznosu od 800 eura. Samim tim, naknada korisnicima programa stručnog osposobljavanja bi trebalo da bude na istom nivou.


Državne i lokalne institucije ne smiju izostavljati mlade iz procesa donošenja odluka, u skladu sa demokratskim standardima, a posebno, ako im je prioritet opšti prosperitet i sprečavanje odliva mozgova.



Odjeljenje za odnose sa javnošću Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore

Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page