top of page

NIKŠIĆ: Radionica "Kultura nasilja kao preduslov za radikalizaciju mladih - Kako protiv?" PRIJAVI SE!



Nakon uspješno održane istoimene radionice u Podgorici, u okviru novog projekta "NE nasilnom ekstremizmu!", Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore (MOACG) će održati radionicu na temu "Kultura nasilja kao preduslov za radikalizaciju mladih - kako protiv?" i u Nikšiću . Radionica će se održati u Omladinskom klubu Nikšić, 12. avgusta sa početkom u 18 časova, a vodiće je rukovoditeljka Kancelarije za razvoj MOACG, Sofija Kirsanov.


Radionica se organizuje sa ciljem povećanja sposobnosti mladih da kritički pristupe ekstremističkom i nasilnom sadržaju i odbace ga kao štetan za zajednicu, birajući alternativne stilove života. Mladi će se na radionici upoznati sa pojmom kulture nasilja i kroz primjere iz medija i svakodnevnog života. Objasniće se šta je radikalizacija, kako se dešava i koje su njene faze.


Učesnici će istraživati ulogu ideologije, određenih društvenih grupa, vršnjačkog pritiska i identiteta u procesu radikalizacije, te kako društveni mediji i online zajednice mogu uticati na ovaj proces.



MOACG NE NASILNOM EKSTREMIZMU

Diskutovaće se o istorijskim, društvenim i psihološkim korijenima nasilja, kao i o faktorima koji doprinose radikalizaciji mladih, poput siromaštva, diskriminacije i porodične dinamike.




Najveći fokus biće stavljen na aktuelne medijske i muzičke sadržaje koje mladi primarno konzumiraju i analizu istih u cilju identifikovanja elemenata koji podstiču radikalizaciju mladih, kao i na ključne aktivnosti i društvene pokrete koji mogu voditi ka nasilnom ekstremizmu. Učesnici će kroz različite grupne aktivnosti i diskusije učiti kako da kritički analiziraju medijske sadržaje i informacije i prepoznaju sadržaj koji romantizuje nasilje ili poziva na nasilni ekstremizam.


Mladi će razviti sposobnost da se prepoznaju i odbace štetan sadržaj, ali i da pronađu adekvatne alternative koje ne predstavljaju odstupanje od mejnstrim kulture, već prikazuju njene zdravije aspekte.


Projekat "NE nasilnom ekstremizmu!" realizuje Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Holandije u okviru holandske razvojne politike, kao i uz podršku Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC).

Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page