top of page

Nina Giljanović na treningu u Holandiji: Međunarodnom saradnjom ka podsticanju omladinske participacije

leusden nizozemska holandija mladi omladinska participacija erasmus

U okviru projekta koji je dio strateškog partnerstva New Power in Youth između nekoliko Erasmus+ Nacionalnih agencija u oblasti mladih i SALTO resursnih centara organizovan je drugi po redu trening Dive into Youth Participation koji se održao u Landgoed ISVW u Leusdenu, Holandija, u periodu od 23. do 27. septembra 2024.


Trening je pohađala Nina Giljanović, članica Kabineta predsjednika i Tima za kulturu i neformalno obrazovanje MOACG.

nina giljanović holandija omladinska participacija erasmus
Nina Giljanović na treningu u Leusdenu

U sklopu treninga učesnici su imali priliku da unaprijede svoje razumijevanje i prakse ka kvalitetnoj omladinskoj participaciji, te su naučili više o mogućnostima u okviru Erasmus+ Ključne Akcije 154 Youth Participation Activities.


Trodnevni program aktivnosti se sastojao od tematskih okvira i vježbi na temu učešća mladih i evropskih vrijednosti kako bi se podstakla demokratija. Tematske sesije koje istražuju mogućnosti u okviru Erasmus+ Ključne Akcije 154 Youth Participation Activities, mogućnosti za učenje o kvalitetnom učešću mladih na različitim nivoima i u različitim kontekstima, te kako stvoriti uticaj kroz projekte učešća mladih su samo neke od aktivnosti treninga. Metode korišćene tokom treninga su uključivale različite vidove rada u grupama i indiviualno, kao i radionice.


Takođe, postojao je prostor za razmjenu najboljih praksi među učesnicima, otkrivanje novih resursa i alata za učešće mladih, kao i izgradnju međunarodnih partnerstava i novih saradnji.



Učešće mladih u demokratskom životu i njihovo aktivno građansko angažovanje predstavljaju visoke prioritete EU Strategije za mlade i inkorporirani su u većinu savremenih okvira omladinske politike u različitim evropskim zemljama. Program Erasmus+ je jedan od mehanizama za sprovođenje EU Strategije za mlade u praksi i pruža brojne mogućnosti mladima da razvijaju međunarodne projekte koji ih osnažuju da preuzmu aktivnu ulogu u društvu i pomažu im u razvoju građanskih i socijalnih kompetencija.

Comentarios


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page