top of page

U Nikšiću realizovana radionica "Kultura nasilja kao preduslov za radikalizaciju mladih - kako protiv?"



MOACG BANNER

Sofija Kirsanov, rukovoditeljka Kancelarije za razvoj Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore, održala je radionicu u poneđeljak, 12. avgusta 2024. godine, pod nazivom "Kultura nasilja kao preduslov za radikalizaciju mladih - kako protiv?", u prostorijama Omladinskog kluba Nikšić.


Takođe, s obzirom na činjenicu da je tog dana proslavljen Međunarodni dan mladih, predsjednik MOACG David Vukićević, dao je izjavu za RTV NK, govoreći o položaju mladih u Crnoj Gori, kao i o projektu "NE nasilnom ekstremizmu", u okviru kojeg je radionica održana, a koji MOACG realizuje.



Mladi su imali priliku da saznaju šta podrazumijeva kultura nasilja, njenu povezanost sa strukturnim i direktnim nasiljem. Diskutovalo se i o potkulturama nasilja, retradicionalizaciji i nasilju u popularnoj kulturi, te na koji način kultura i društvo mogu sankcionisati nasilne radnje.



Kroz interaktivnu diskusiju, mladi su dijelili svoja zapažanja o vrstama nasilja prisutnim u kulturnim sadržajima, njihovim uticajima na omladinu, te manifestacijama ekstremne desnice, sa posebnim osvrtom na crnogorski kontekst.



Poseban dio radionice bio je posvećen nasilnom i nenasilnom ekstremizmu, kao i faktorima koji mogu izazvati ekstremističko ponašanje. Učesnici su se upoznali sa procesom radikalizacije i njegovim fazama, te naučili kako prepoznati potencijalnu radikalizaciju kod pojedinaca i adekvatno reagovati na ovu pojavu među vršnjacima.



Takođe, učesnici su istraživali ulogu ideologije, određenih društvenih grupa, vršnjačkog pritiska i identiteta u procesu radikalizacije, te uticaj društvenih medija i online zajednica na ovaj proces, kao i oblike kulture nasilja koji su prisutni u našem društvu.



Radionica je bila usmjerena na analizu aktuelnih medijskih i muzičkih sadržaja koje mladi najčešće konzumiraju, s ciljem identifikacije elemenata koji podstiču radikalizaciju. Takođe, analizirani su diskursi koji romantizuju nasilje i pozivaju na ekstremizam, a mladi su uočili ulogu profita u popularizaciji ovih sadržaja.



Učesnici su kroz grupne aktivnosti i diskusiju naučili kako kritički analizirati medijske sadržaje i prepoznati one koji romantizuju nasilje ili pozivaju na nasilni ekstremizam, te pronašli alternativne načine artikulisanja tema koje interesuju mlade.



Na kraju radionice, mladi su ocijenili da je neophodno raditi na prevenciji radikalizacije, prvenstveno kroz razvoj kritičkog mišljenja, medijske pismenosti i slobodne javne sfere, kao i jačanje vladavine prava i uspostavljanje jednakosti među različitim društvenim strukturama.



Projekat "NE nasilnom ekstremizmu!" realizuje Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Holandije u okviru holandske razvojne politike, kao i uz podršku Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC).


Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page