top of page

Uspješno održana radionica "Kultura nasilja kao preduslov za radikalizaciju mladih - kako protiv?"



MOACG BANNER

Rukovoditeljka Kancelarije za razvoj Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore Sofija Kirsanov održala je u srijedu, 31. jula 2024. godine, radionicu na temu "Kultura nasilja kao preduslov za radikalizaciju mladih - kako protiv?", u cilju podsticanja kritičkog mišljenja mladih kada su u pitanju ekstremistički i nasilni sadržaji, te osvješćivanja njihove štetnosti po zajednicu.

NE nasilnom ekstremizmu

Mladi su imali priliku da nauče šta je kultura nasilja, kao i njenu korelaciju sa strukturnim i direktnim nasiljem, te kako kultura i društvo mogu sankcionisati nasilne radnje. Razgovaralo se i o potkulturama nasilja i retradicionalizaciji, nasilju u popularnoj kulturi.

NE nasilnom ekstremizmu

Kroz interaktivnu diskusiju, mladi su podijelili svoja zapažanja o kojim vrstama nasilja su izloženi u kulturnim sadržajima i njihovim uticajima na mlade, te manifestacijama ekstremne desnice u Crnoj Gori.   

NE nasilnom ekstremizmu

Poseban dio radionice bio je posvećen nasilnom i nenasilnom ekstremizmu, kao i okidačima za ekstremističko ponašanje. Učesnici i učesnice su se upoznali sa procesom radikalizacije i njegovim fazama, a naučili su kako detektovati potencijalnu radikalizaciju kod pojedinca, kao i adekvatne reakcije na ovu pojavu među svojim vršnjacima.

NE nasilnom ekstremizmu

Učesnici i učesnice su istraživali ulogu ideologije, određenih društvenih grupa, vršnjačkog pritiska i identiteta u procesu radikalizacije, te kako društveni mediji i online zajednice mogu uticati na ovaj proces, kao i oblike kulture nasilja koji su prisutni u našem društvu.

NE nasilnom ekstremizmu

Fokus radionice bio je na aktuelnim medijskim i muzičkim sadržajima koje primarno konzumiraju i analizi istih u cilju identifikovanja elemenata koji podstiču radikalizaciju mladih, kao i na ključne aktivnosti i društvene pokrete koji mogu voditi ka nasilnom ekstremizmu. Kroz analizu diskursa identifikovani su ključni motivi kojima se romantizuje nasilje i poziva na ekstremizam, a mladi su uočili i ulogu profita u popularizaciji ovakvih saržaja.

NE nasilnom ekstremizmu

Učesnici su kroz različite grupne aktivnosti i diskusije naučili kako da kritički analiziraju medijske sadržaje i informacije i prepoznaju sadržaj koji romantizuje nasilje ili poziva na nasilni ekstremizam.


Zaključak radionice bio je da je potrebno raditi na prevenciji radikalizacije, primarno kroz razvijanje kritičke misli, medijske pismenosti i slobodne javne sfere, kao I jačanje vladavine prava i uspostavljanja jednakosti između različitih društvenih struktura.

NE nasilnom ekstremizmu

Projekat "NE nasilnom ekstremizmu!" realizuje Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Holandije u okviru holandske razvojne politike, kao i uz podršku Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC).

NE nasilnom ekstremizmu

Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page